Tellekar til lakselus

Bygget av fagfolk, for fisken.

Ta kontakt

Telling av lus er en utfordrende arbeidsoppgave. Arbeidet skal gjennomføres regelmessig og kvaliteten på gjennomførelse og registreringer må være god. MarinHelse har utviklet et tellekar for å imøtekomme disse utfordringene.

Oppsettet består av:

Sirkulært bedøvelse kar/ vannsystem/ oppvåkningskasse/ flex-slange

1. Sirkulært kar (bedøvelse)

Har et max. Volum på 300 liter, skalering innvendig 50 l/ strek. Bunn er kon, vegger og bunn er malt i hvit farge. I bunn sitter det en avtakbar sil (d: 320 mm), med poreåpning på 1,5 mm. Denne utformingen skal lette tellingen av lus som har falt av i karet. I bunn av sil sitter det en bunnventil som gir en rask og enkel tømming av kar (tømmes i løpet av 1-2 minutt).

2. Vannsystem

Det kobles til båtens spyleslange. Vann kan da via ventil ledes inn i bedøvelse kar, når det skal fylles opp. Etter endt fylling stenges ventil og vann kjøres gjennom oppvåkningsenhet og returslange ut i merd. Det er også avgrening for egen spyleslange på karets ventil. Dermed unngår man å flense av og på båtens egen slange. Når det er behov for vann til andre formål.

3. Oppvåkningsenhet (kasse)

Har et bruksvolum på ca. 320 liter. I denne enheten utføres tellingen, i et rent og klart sjøvann. Etter endt telling skal fisken ligge til oppvåkning Fisken vil ligge i rennende sjøvann uten bedøvelse, i en vannsøyle på 35 cm. Det sikrer en rask oppvåkning. Utløpsåpning for fisken er sikret med en slåge i plast.

4. Flexslange

Fisk returneres tilbake i merd i rennende vann via en 250 mm flexslange. Det er lagt inn et ekstrafeste på oppvåkningskasse til sikring av returslange.

5. Arbeidshøyde, lagring

Systemet kan forhøyes med uttrekkbare ben. Det er laget hull for hver 5 cm. Enheten slås sammen etter bruk, hvor slange kan lagres inne i karet. Systemet er sammenleggbart, slik at det tar mindre plass.

6. Info på enhet

Systemet har påklistret info om: Lusetelling beste praksis, bedøvelse av laks – anbefalt dosering, og bestemmelse-nøkkel lakselus/ skottelus. Utarbeidet av MarinHelse.

Lusetellingskaret i bruk

Unikt tellekar

Tellekaret fra Marin Helse er et unikt produkt som gjør arbeidet med å telle lus lettere, enklere og sikrer god HMS.

 • Funksjonelt design med god arbeidsstilling
 • Sikrer korrekt og effektiv lusetelling
 • Ivaretar fiskevelferden
 • Robust og sammenleggbart

Ønsker du vårt unike lusekar til din bedrift?

Roy-Inge Hanse

Fiskehelsebiolog

(+47) 481 86 767
roy@marinhelse.no

Tekniske spesifikasjoner
 • Sirkulært kar – Diameter 105 cm, Volum: 300 L (max. bruksvolum).
 • Oppvåkningskasse – Lengde 125 cm x Bredde 80 cm, Dybde 45 cm. Tot. volum 450 L, fylles opp med vann til ca. 280 L
 • Materiale – Skrog i sjøvanns bestandig aluminium, ventiler (2 stk) i rustfritt stål, bunnventil 75 mm i plast for avløp til bedøvelseskar og oppvåkningsenhet
 • Returslange dim. 250 mm i fleksibel plast – lengde 5,0 m (standard).
 • Vekt 70 – 80 kg
Ekstrautstyr
 • Belysning: Sammenleggbar lysbøyle med 2x30W led. Koblingsboks er skjermet under bedøvelseenhet.
 • Skjærebord: Eget skjærebord som kan hektes på oppvåkningskasse
 • Vekt og lengde: Fastvekt med en veiecelle, IP 67. Veieskip i plast – 85 cm.